Skip to main content

Wierde, 30 januari 2024 – De Groep Thomas & Piron, een toonaangevende Belgische speler in de bouw, vastgoedontwikkeling en civiele techniek, reorganiseert zijn renovatieactiviteiten. Ze richt Eklozio op, een nieuwe groepsentiteit die inzet op de renovatie van eengezinswoningen. De renovatie van B2B projecten wordt TP Rénovation Bâtiment genoemd en sluit aan bij de entiteit TP Bâtiment.

Met het oog op de Europese ambities van België en Luxemburg qua energieprestaties van gebouwen tegen 2050, evenals het Schéma de Développement du Territoire (SDT) dat voorziet in de recentralisatie van steden en het stoppen van stedelijke wildgroei, is het grootste deel van het woningpatrimonium van de Belux geraakt door de noodzaak om renovatiewerkzaamheden uit te voeren die voldoen aan de voorschriften.

“We zijn ervan overtuigd dat renovatie in de breedste zin van het woord, inclusief energierenovatie en de verbouwing van gebouwen, de komende jaren een steeds belangrijkere groeipool zal worden,” zegt François Piron, Co-CEO van de Groep Thomas & Piron. “Tot nu toe waren we op ons niveau beperkt actief in dit segment, met een omzet van €50,5m, wat overeenkomt met 5% van de omzet van de Groep in 2022. Dankzij onze bouwervaring willen we uitgroeien tot een belangrijke speler in de renovatiemarkt, waarbij we ons nu richten op Brussel, Wallonië en het Groothertogdom Luxemburg.”

Het renovatiebedrijf begon 25 jaar geleden met sleutel-op-de-deur renovaties van eengezinswoningen en zes jaar geleden werd een afdeling voor grotere projecten opgericht. Om ons zoveel mogelijk te specialiseren in elk van de specifieke aspecten van renovatie en om snel en effectief te kunnen inspelen op de behoeften van B2C- en B2B-klanten, is TP Rénovation onlangs opgesplitst in twee nieuwe entiteiten:

– Eklozio: een nieuwe entiteit van de Groep die zich specifiek richt op particuliere klanten waaronder de renovatie van eengezinswoningen, uitbreidingen en aanbouw van woningen en energierenovaties. Het neemt ook verzoeken aan van professionals met kleine commerciële of dienstruimten die gerenoveerd moeten worden.

” Dankzij onze ambitie en expertise in de bouw bekleden we een leidersrol in het segment van de globale woningrenovatie en energierenovaties. Onze doelstelling is om onze klanten uitgebreide oplossingen te bieden, inclusief ondersteuning in de administratieve procedures in verband met premies en de vermenigvuldigingsfactor, die in sommige gevallen kan oplopen tot 6 keer het gezinsinkomen. We zijn ook van plan om voormalige TP Home-klanten gegroepeerde energierenovaties voor te stellen, vooral in verkavelingen”, zegt Marc TebaldiChief Executive Officer van Eklozio, die 30 jaar ervaring in de bouw meebrengt in het bedrijf, in zowel renovatie- als nieuwbouwprojecten, op werven van alle groottes.

En er is genoeg te doen! Van de 4,6 miljoen gebouwen in België varieert de leeftijd van de gebouwen sterk van het ene gewest tot het andere, wat natuurlijk een impact heeft op de behoeften. In Vlaanderen is 34% van de panden gebouwd na 1981, tegenover 22% in Wallonië en slechts 7% in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

  1. Eklozio zal klanten hyperpersoonlijke ondersteuning en follow-up bieden, omdat elke renovatie nu eenmaal uniek is. De entiteit heeft momenteel 22 bedienden en 73 arbeiders.

– TP Rénovation Bâtiment, gewijd aan de renovatie en verbouwing van grote openbare en particuliere projecten dat nauw zal samenwerken met Thomas & Piron Bâtiment, onder leiding van Pascal Delahaut, Managing Director van TP Bâtiment en TP Rénovation Bâtiment. Zijn ervaring is een belangrijke troef om de twee verwante bedrijven succesvol samen te brengen en te zorgen voor een coherente visie en strategie,” zegt Fabio Montellier, Production Director “De fusie van TP Bâtiment en TP Rénovation Bâtiment betekent een samenwerking die beide partijen ten goede komt, met aanzienlijke voordelen voor elke entiteit. TP Bâtiment, als promotor-bouwheer, heeft een solide expertise in het volledige beheer van bouwprojecten constructie, ongeacht hun grootte. Het bedrijf beschikt ook over de volgende middelen en procedures die speciaal zijn aangepast aan dit type project en markt.

Aan de andere kant stelt de integratie van TP Rénovation Bâtiment in dit proces ons in staat om de beschikbare expertise en middelen nog uit te breiden, waardoor we nog grotere renovaties en ook complexere projecten kunnen uitvoeren. Deze samenwerking biedt ook klanten in de sector “Renovatie” de kans om te profiteren van de begeleiding van Bouwteam, wat ons globale dienstenaanbod verder versterkt.

LOGO-TP---Renovation-Batiment
EKLOZIO - IMS avant - Crédit Miysis
EKLOZIO - IMS après extension et rehausse - Crédit Miysis

Deze fusie maakt de weg vrij voor synergieën die essentieel zijn als we effectief specifieke markten willen aanboren en willen voldoen aan de uiteenlopende behoeften van onze klanten,” zegt Pascal Delahaut.

TP Rénovation Bâtiment telt momenteel 36 bedienden en 30 arbeiders.

Verhuizing en opleidingen

Teams van beide entiteiten zijn al bijeengebracht op de locatie Wierde om synergie te vinden (het kantoor in Walin wordt binnenkort verkocht).

Thomas & Piron voorspelt voor 2024 een omzet van €14m voor Eklozio en €50m voor TP Rénovation Bâtiment en wil deze cijfers op een gecontroleerde en duurzame manier te laten groeien, om zo 25 miljoen euro bij Eklozio en 60 miljoen euro te bereiken bij TP Rénovation Bâtiment tegen 2028.

Regelgeving die renovatie stimuleert

Het koolstofvrij maken van de vastgoedsector is een centrale kwestie voor de Europese Unie, die streeft naar klimaatneutraliteit tegen 2050 en nu al een vermindering van minstens 55% van haar uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 ten opzichte van 1990 (de Europese wet op het klimaat van juli 2021 heeft de doelstellingen vastgelegd voor 2030 en 2050 in bindende Europese wetgeving).

Volgens de Europese Commissie zijn gebouwen verantwoordelijk voor 36% van de uitstoot van broeikasgassen en 40% van het eindverbruik van energie in de EU. Het doel is om een gemiddelde EPB-energieprestatiescore te bekomen van 100 kWh/m².

Met een uitstoot van 1,6 ton broeikasgassen per jaar per inwoner, volgens gegevens van 2021 vanEurostat staat het Groothertogdom … laatste in de EU, met België op de één na laatste plaats met 1,4 ton (vergeleken met de Zweedse leider met slechts 25 kg). De energierenovaties van woningen en het gebruik van hernieuwbare energie zijn daarom broodnodig.

Renovatie wordt daarom een belangrijk aandachtspunt voor de bouwsector, of het nu gaat om België of het Groothertogdom Luxemburg, de scope van de twee nieuwe entiteiten van Thomas & Piron gewijd aan renovatie.

TP Rénovation Batiment - ANTARES - Rénovation bureaux en logements
TP Rénovation Batiment - FLOREAL - Rénovation Watermael Boisfort
TP Rénovation Batiment - RAFAEL - Inauguration Village Ste Anne - Crédit TP (1)
TP Rénovation Batiment - RAFAEL - Inauguration Village Ste Anne - Crédit TP
François Piron - Administrateur du Groupe Thomas & Piron
Pascal Delahaut - Administrateur délégué de Thomas & Piron Bâtiment et Thomas & Piron Rénovation Bâtiment
Marc Tebaldi - Directeur Général d'Eklozio
Fabio Montellier - Directeur Production de Thomas & Piron Rénovation Bâtiment

1. Cijfers voor 2023 : https://statbel.fgov.be/fr/themes/construction-logement/parc-des-batiments

ImmoTopics

Author ImmoTopics

More posts by ImmoTopics

Leave a Reply